Slik får du lavere rente på kreditten din

Du trenger ikke stille med pantesikkerhet for å få et forbrukslån. Dette medfører at låneformen kan være betydelig dyrere enn andre lån, spesielt om søkeren har dårlig kredittverdighet. Nedenfor finner du de mest effektive grepene du kan ta for å motta bedre rentetilbud, og dermed slippe billigere unna.

Skaff deg oversikt over tilbudene

Først og fremst bør alle som søker om forbrukslån ta tiden til hjelp, og skaffe seg god oversikt over alle tilbud. Noen banker kan vanligvis ekskluderes umiddelbart, da lånesummene deres blir lite relevante. Spekteret av tilbud er nemlig ganske stort. Det finnes banker med såkalte mikrolån på maksimalt 6 000 kroner, og det finnes banker som tilbyr forbrukslån på inntil 600 000 kroner.

Oversikter på dette finner du blant annet på nettsiden forbrukslån.no. Der kan du også lese omtaler av bankene, samt sette deg inn i hvilke krav hver enkelt stiller til søkerne.

Send søknader til mange steder

Det anbefales at neste steg på veien er å sende så mange søknader som mulig. Rentetilbudene fra bankene vil hos nesten alle baseres på din kredittscore (det finnes et fåtall med faste renter uansett hvem som søker), men det vil likevel være forskjeller. Noen banker er mer konkurransedyktige enn andre. Variasjonen, og den individuelle vurderingen av hver søker, gjør at du ikke kan basere deg på hverken eksempelrentene som oppgis, eller den laveste renten banken opererer med. Ditt tilbud blir garantert annerledes.

Husk at du kan bruke en megler

Lånemeglere er selskap som innhenter tilbud på lån fra de forskjellige bankene. Noen samarbeider med et fåtall banker og finansieringsselskap, mens andre med mange. Fordelen med å bruke disse selskapene er primært at det tar kortere tid å innhente flere tilbud (mindre søknadsarbeid). Noen meglere har også erfaring som kan komme til nytte dersom det er ting du lurer på.

Søknadsprosessen er stort sett den samme. Svarene fra bankene vil imidlertid komme på ulike tidspunkt, alt ettersom hvor raske de enkelte er til å foreta kredittvurderingen og så videre. Søknaden din er helt uforpliktende, enten du søker selv direkte til hver bank, eller bruker en lånemegler.

Kausjonist er en potensiell løsning

Businessman rolling huge ball up hill – Fighting adversity concept

Søker du sammen med en annen person, en såkalt medlåner, får du vanligvis forbedrede rentetilbud. Medlåneren bør helst være en du har felles økonomi med, det vil vanligvis si samboeren eller ektefellen din. Dette av hensyn til både fordelingen av skattefradraget for gjeldsrenter, og fordi begge to blir juridisk ansvarlige for tilbakebetalingen. Å låne sammen med en vanlig venn er mer risikabelt dersom det skulle oppstå uoverensstemmelser.

Vær oppmerksom på at det ikke alltid er automatikk i det å få bedre renter når du låner sammen med noen. Det hele beror på de samme faktorene som om du søker alene. Har begge søkere dårlig kredittscore, kan det lønne seg å kun søke fra den med antatt høyeste score. Lurer du på hva din kredittscore er? Det kan du enkelt finne ut av ved å henvende deg til de forskjellige kredittvurderingsselskapene.

Skaff deg bedre kredittscore

Det går fint an å forbedre kredittscoren som kredittvurderingsselskapene gir deg. Aberet er at det kan ta lang tid. Faktorene som innvirker er mange, og noen av de lar seg ikke påvirke sånn med én gang. For eksempel påvirkes scoren av alder, bomønster (om du skifter adresse ofte) og betalingshistorikk. Unge mennesker har et lavt utgangspunkt på denne faktoren, hyppig flytting regnes som negativt, og sene innbetalinger på lån, kreditter og andre regninger er fy-fy.

Alderen er det ikke mye å gjøre med, men de to siste kan det med hell ”jobbes med” kontinuerlig. I noen tilfeller kommer resultatet raskt (bli kvitt gjeld som er forfalt, spesielt fra kreditter), og fokuset vil uansett komme deg til gode i fremtiden når du skal søke om andre lån. Sett deg inn i hvordan kredittvurderingsselskapene foretar fastsettelsen av scoren, så ser du hva du har å jobbe med (det er flere faktorer enn det vi har plass til her).

Det kan lønne seg å prute

Det er slettes ingen skam forbundet med å forhandle seg til bedre betingelser. Dette gjelder så absolutt også for alle slags banklån. Har du mottatt et lånetilbud betyr det at banken anser deg som en attraktiv kunde. Mottar du flere tilbud fra forskjellige banker, sitter du med et godt forhandlingskort.

Ta en ringerunde og presenter de beste betingelsene du mottok. Spør om banken du kontakter har rom for å slå de rentene som var mest gunstige. Husk at det er effektiv rente du må sammenligne, ikke den nominelle. Effektiv rente skal inkludere alle gebyrer. Om du synes pruting er kleint, ha i mente at det verste som kan skje er at du får ”nei” til svar, mens i motsatt fall har du spart penger på rekordtid.